Rondo’s

Misschien ken je dit koekje als een rondo, misschien als Amsterdammertje (of ken je alleen de langwerpige vorm, kano’s). Dit koekje past perfect bij een kop thee op de bank, het liefst nog onder een dekentje voor het echte herfstgevoel. Kant en klaar kopen kan natuurlijk, maar zelf bakken is veel leuker! Dit recept is afkomstig van Rutgerbakt, met een paar kleine aanpassingen. Hoewel we het recept niet zelf hebben bedacht, is dit al vaker gebruikt voor een heerlijke bakmiddag 😊


Foto van Rutgerbakt

Benodigdheden voor 10-12 stuks
Voor het deeg
– 225 gr boter, op kamertemperatuur
– 150 gr witte basterdsuiker
– rasp van ½ citroen
– ¼ tl zout
– ½ ei, op kamertemperatuur, losgeklopt
– 300 gr bloem
– 2 tl bakpoeder

Voor de vulling
– 275 gr amandelspijs
– ½ ei
– 1 el water

Verder nodig
– boter, om in te vetten
– bloem, voor het werkblad
– 1 ei, losgeklopt
– 30-36 blanke amandelen, om te garneren
– Rondoringen (of een cupcakevorm, dat werkt ook!)

Recept
Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en meng met je handen of een mixer met deeghaken door elkaar. Meng vervolgens het halve ei erdoor. Kneed tot slot het bloem en het bakpoeder erdoor. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 190°C en vet 10-12 rondoringen van 6-7 centimeter doorsnede of cupcakevorm in met boter. Plaats de rondoringen op een met bakpapier beklede bakplaat om zo min mogelijk troep te maken.

Meng het amandelspijs met het halve ei en het water tot een soepel spijs.

Kneed het deeg kort door en rol het op een licht bebloemd werkblad uit tot 4 millimeter dik. Steek cirkels uit het deeg die groot genoeg zijn om de bodems en de helft van de zijkant van de ringen of vormpjes met deeg te bekleden. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen. Bekleed alle vormpjes tot halverwege met het deeg en druk dit goed aan. Verdeel het amandelspijs over de vormpjes.

Rol het overige deeg uit en steek daar cirkels uit die groot genoeg zijn om de bovenkant te bedekken en plaats deze op de spijsvulling. Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei en druk drie amandelen op de koek.

Bak de koeken in 23-28 minuten goudbruin en gaar. Daarna komt het moeilijkste: laat de rondo’s ongeveer 15 minuten afkoelen en haal ze dan pas uit de vormpjes. Je kan ze verder laten afkoelen op een rooster, of een warme rondo eten 😍.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief