Wat is balfolk?

Balfolk is een dansvorm die bestaat uit een verzameling West-Europese dansen. Zo’n balfolk dansavond noemen we meestal een bal. Een bal is een beetje te vergelijken met een dansavond van tango of salsa, maar dan met West-Europese muziek en dansen. Bij de bals is er altijd live-muziek.

Geen partner nodig
Bij balfolk worden er zowel koppel- als groepsdansen gedaan.Je hebt geen vaste partner nodig; op een bal kan je iedereen ten dans vragen en door iedereen ten dans gevraagd worden. En soms dans je juist met z’n allen. 

Lessen en workshops
Op een bal gaat het om gezellig met elkaar te dansen. Plezier hebben is dus belangrijker dan de goede pasjes zetten. Bij veel evenementen, ook op CaDansa, wordt er een korte workshop vooraf gegeven. Daardoor kan iedereen zo meedoen. Meer gevorderde dansers hoeven zich zeker ook niet te vervelen, in elke dans is ruimte voor variaties en improvisatie. 

In Nederland kan je ook op verschillende plaatsen lessen volgen of de dansen leren tijdens ‘sociales’. Dat zijn open oefenavonden. Daarnaast worden er regelmatig workshops door ervaren docenten uit binnen- en buitenland gegeven om de dansen verder uit te diepen. 

Op CaDansa is eveneens een aanbod van workshops, zowel voor gevorderde dansers als beginners. 

Samen muziek maken
Het mooie aan Balfolk is de interactie tussen muzikanten en dansers. Muzikanten spelen met de dansers, en de dansers spelen met de muziek. Muzikanten zijn vaak ook dansers, en veel dansers maken ook muziek. Dit komt de dansbaarheid van de muziek ten goede. 

Na de optredens is er soms gelegenheid voor muzikanten om samen te spelen in een sessie. Instrumenten worden erbij gepakt om samen nog muziek te maken en iedereen is welkom om mee te spelen. De dansers kunnen dan nog lekker door blijven dansen. Regelmatig schuiven de muzikanten die eerder op de avond nog op het podium stonden hier ook nog bij aan.

Op CaDansa is er eveneens ruimte voor het spelen van sessie, en voor de liefhebbers is er ook het open podium, om voor publiek je muziek ten gehore te brengen. 

Historie balfolk
Oorspronkelijk werden (en worden) de dansen die nu op een bal gedanst worden op bruiloften en dorpsfeesten in kleine dorpjes in verschillende plaatsen in Europa gedanst. Onder andere in Frankrijk is dit stuk cultuur nog levend en wordt er nog veel muziek gemaakt en gedanst. Tegenwoordig zijn er ook regelmatig dansavonden en festivals die niet perse bij die (volks-)traditie horen georganiseerd, maar gewoon omdat het leuk is om te dansen en muziek te maken. Daarbij zijn er ook dansen uit andere landen geïntroduceerd, zoals bijvoorbeeld de Polska uit Zweden. Dit heeft zich verspreid door heel Europa, waar vooral steeds meer jonge mensen het dansen ontdekken. Vandaag de dag is balfolk te omschrijven als een springlevende traditie, met allerlei invloeden uit verschillende muziek- en dansstromingen. 

Er zijn veel Nederlandse bands die op bals spelen, maar ook buitenlandse. Ze hebben vaak een eigentijdse en eigenwijze kijk op tradities. Gebaseerd op en geïnspireerd door de traditionele muziek en dansen maken jonge muzikanten hun eigen composities. 

Meer weten?
Vragen of wil je meer weten over balfolk buiten CaDansa om? Kijk dan vooral op www.balfolk.nl 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief