Over ons

CaDansa is een vierdaags balfolkfestival, dat jaarlijks wordt gehouden. Het is het grootste balfolkfestival van Nederland, met een dansvloer van zo’n 1000 m2. Bezoekers kunnen hier balfolk dansen op live West-Europese volksmuziek van nationale én internationale bands.  Sinds 2012 vermaken ieder jaar weer honderden bezoekers zich met goede muziek, gezellige dansjes, lekker lokaal eten en leerzame dans- en muziekworkshops en veel kleine toevoegingen aan het programma die de rond de 1000 bezoekers aanzetten om contact met elkaar te leggen.

CaDansa is uniek in haar soort, het enige festival in Nederland dat zich op deze schaal inzet voor het specifieke muziekgenre balfolk. Het brengt de liefhebbers uit heel Nederland en ver daarbuiten bij elkaar, en de muzikanten die inspirerende voorbeelden zijn, zijn een belangrijk onderdeel van het succes. Meer informatie over balfolk is hier terug te vinden.

Talent stimuleren
Naast de dans- en luisterpodia is er ook een open podium, waar bezoekers die zelf ook (Balfolk)muziek maken het podium op kunnen om hun muziek te delen met het dansende bezoek. Dit levert een heel divers en verrassend programma op. Het open podium is in het leven geroepen om beginnend muzikanten hun talenten te ontwikkelen. Meer informatie over het open podium is hier terug te vinden. 

Groei in Steenwijk
CaDansa vond vanaf 2015 tot en met 2018 plaats in de OGtent (Duiven), een prachtig nieuw gebouw met zeker in de beginjaren een flinke capaciteit. Helaas werd de laatste jaren de capaciteit kleiner door de verhuur van enkele ruimtes die eerder door het festival gebruikt werden. Daarom is er gekozen om te verhuizen naar een nieuwe locatie die onze groei aankan voor de komende jaren. 

De locatie die ons vanaf 2019 huisvest, is Rabotheater de Meenthe in Steenwijk. In 2020 en 2021 hebben wij helaas het festival moeten annuleren vanwege Covid-19. In 2022 is CaDansa weer als vanouds gehouden. In 2023 wordt de tiende editie van CaDansa gevierd. 

Organisatie
In 2012 is het festival CaDansa gestart onder leiding van Louise Marius. Gedurende de eerste jaren van CaDansa heeft Selena van Hesteren haar altijd bijgestaan als vrijwilliger. Zij heeft sinds eind oktober 2017 het stokje van haar overgenomen. Selena is met Balfolk in aanraking gekomen in het voorjaar van 2007. Na een paar jaar fanatiek gedanst te hebben is zij begonnen met het organiseren van bals en kleine evenementen. Door de jaren heen heeft zij de ervaring opgedaan om sinds 2018 de organisatie van CaDansa volledig op zich te nemen. De rest van de organisatie bestaat uit een zogeheten kernteam van nog zes anderen die onbezoldigd het hele jaar door werken aan het realiseren van het festival. Ben je geïnteresseerd in (samen)werken voor CaDansa? Kijk hier voor meer informatie over mogelijke opties en vacatures.

Vrijwilligers
Kort voor en tijdens het festival groeit het vrijwilligersteam naar zo’n 95 vrijwilligers die graag een steentje willen bijdragen aan het realiseren van dit festival. Een deel van deze vrijwilligers komt vanuit het buitenland. De verschillende teams (EHBO, bar, kassa, etc.) komen zoveel mogelijk al van tevoren samen, zodat ze elkaar al kunnen leren kennen en makkelijker samen kunnen werken. Daarnaast is er tijdens de opbouwperiode een activiteit gepland waarbij de vrijwilligers samen eten en dansen, elkaar leren kennen en plezier hebben tussen het werken door. Meer informatie over vrijwilligers is hier terug te vinden

Contact
Wil je meer weten, heb je vragen, tips, of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief