Pompoensoep

Het is weer pompoenseizoen! Het is grauw buiten, dus in je eten en je omgeving kleur aanbrengen is dan extra fijn. Deze soep is zeer geschikt als lunch of met een lekker brood als avondeten. Daarnaast verwarmt soep je goed, zodat je toch weer een laagje minder kunt dragen 🥶. Dit is een familierecept van een van de organisatoren, dus een echte bron kunnen we niet noemen 😉.

Benodigdheden voor 4 personen
– 1,5 tot 2 kg flespompoen (je kan ook het makkelijker maken en ze al in blokjes kopen, dan heb je ongeveer 300 gram minder nodig)
– 2 uien
– 3 tenen knoflook
– 300 gram wortels/winterpenen
– 2 el olie (bij voorkeur een lichte olijfolie)
– 3 gedroogde laurierblaadjes
– 2,5 tl komijnpoeder
– 1 bouillontablet (neutraal of groente)
– 1 liter water
– 125 g kokos crème (evt. te vervangen door crème fraîche/dikke yoghurt)
– Peper, zout en cayennepeper naar smaak
(eventueel pompoenpitten bewaren en roosteren ter garnering)

Snij de pompoen open en schraap met een lepel de zaden en dradigere binnenkant van het vruchtvlees af. Als je een zoetere soep wil, schil dan de pompoen. Snij vervolgens het vruchtvlees in stukken. De uien en knoflook grof, en de wortels in dunne plakken snijden. Dan zit al het snijwerk er alweer op 😊.

Verhit een laagje olie in een grote soeppan. Bak de ui en knoflook voor 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg vervolgens de pompoen, wortels, laurierblaadjes en komijnpoeder toe en bak het nog 1 minuut mee. Voeg ondertussen een bouillontablet toe aan een liter warm water en giet dit erbij in de soeppan. Zet het vuur laag en laat de soep minstens 45 minuten zachtjes koken.

Haal de laurierblaadjes uit de soep, voeg de kokos crème toe en pureer de soep met een staafmixer. Breng de soep op smaak met peper en zout. Je kan eventueel nog cayennepeper toevoegen als je van een iets pittigere soep houdt. Je kan de soep nog garneren met geroosterde pompoenpitten. Dan is het tijd om het op te eten. Eet smakelijk!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief