Workshops 2023
Behalve ‘s avonds dansen op het bal, kun je op vrijdag en zaterdag ook meedoen met workshops, zowel op het gebied van muziek maken als dansen. Er zijn maar liefst 18 unieke en verschillende workshops om uit te kiezen, voor ieder wat wils en op elk niveau, of je nu net kennismaakt met balfolk of alle edities van CaDansa al met ons mee hebt gevierd. Kijk wel even bij de workshops van jouw keuze of je je daarvoor moet inschrijven of niet. Voor sommige workshops geldt namelijk een maximumaantal deelnemers. Inschrijven kan tot 9.00 uur ‘s morgens op de dag van de workshop zelf.
Inschrijven kan vanaf 4 oktober 12.00 uur hier via eventbrite
De workshops zijn op verschillende locaties: het open podium, het theater, de balletzaal en de gymzaal. De gymzaal is de enige locatie buiten CaDansa, te vinden bij School B aan de Mr. Z. ter Steghestraat 3 in Steenwijk, op zo’n 600 meter afstand van het festival.
Dans
Donderdag
Introductie in balfolk
18.30 tot 19.30
Open Podium
Geen inschrijving nodig
Docent: Louise en Marco
Ben je nieuw in de balfolk, is het al een poosje geleden of vind je het gewoon fijn om de pasjes wat te herhalen en zo wat op te warmen voor het bal? Dan is de introductieworkshop balfolk een goede keuze voor jou. De workshop wordt gegeven door Louise en Marco. Inschrijven voor deze workshop is niet nodig.
Vrijdag
VOL
Tango basis
11.30 tot 16.00
Balletzaal
Inschrijving nodig
Docent: Bart Boskaljon en Sofie van Roessel
LET OP: DEZE WORKSHOP IS VOL. ER IS GEEN WACHTLIJST, MOGELIJK KOMT ER OP HET FESTIVAL EEN PLEK VRIJ ALS IEMAND AFZEGT, MAAR DAT IS NIET GEGARANDEERD.
De Tango is een prachtige dans vol improvisatie, verbinding, sensatie en plezier. In deze workshop, gegeven door Bart Boskaljon, leer je de beginselen van deze prachtige dans. We dansen in een gesloten omhelzing, zoeken naar het ritme in de muziek dat bij ons past en nemen alle tijd voor onze bewegingen. Tango is een technische dans zonder vaste passenstructuur. We richten ons dan ook niet zo zeer op het leren van figuren maar meer op het aanleren van (lichaams)techniek. In deze workshop combineren we Tango niet met andere folk dansen. Voor deze workshop is geen danservaring vereist. Je moet je vooraf inschrijven (als leider of volger). Let op: deze workshop duurt in totaal 4 uur (2 workshopblokjes). Omdat de workshop lang duurt en er maar beperkt plek is, vragen we je alleen mee te doen als je echt van plan bent tot het einde mee te doen.
Festival skills: optimaliseer de dansruimte voor iedereen
11.30 tot 13.30
Open Podium
Geen inschrijving nodig
Docent: Koen Dhondt
Hoe kun je spiralen in jigs en tovercirkels vermijden; het is de laatste tijd een echte epidemie en nee, het is niet de schuld van de beginners! Hoe wals-files bij het podium op te lossen? Hoe kan ik voorkomen dat mijn buren tegen me aan botsen…? Beter dansvloer-management kan de danservaring voor iedereen een stuk fijner maken. De meeste dansers beschikken over basisvaardigheden die prima werken op kleine of middelgrote dansvloeren, maar missen de geavanceerde vaardigheden die nodig zijn op (drukke) festivals. Koen heeft veel over dit onderwerp nagedacht en heeft een aantal nieuwe inzichten die hij met jullie allemaal wil delen. Voor wie deze workshop bedoeld is, vraag je je af? Als je denkt dat je niets meer te leren hebt over dit onderwerp… dan moet je zeker naar deze workshop komen!
So you think you can dance?
14.00 tot 16.00
Open Podium
Geen inschrijving nodig
Docent: Jolanda Snellenberg en Janniek Wester
Voor iedereen die zich comfortabel voelt op de dansvloer en graag eens wat anders wil. Daag je voeten, oren, hersenen en waarschijnlijk ook je partner uit! In deze workshop van Jolanda en Janniek ga je je dansstijl onderzoeken en daar vervolgens de ruimte in vinden. Leer nieuwe mogelijkheden voor variaties, communicatie, interpretatie… Maar pas op, het wordt (te) gek! Deze dans is voor gevorderd niveau: je moet koppeldansen kunnen dansen zonder erbij na te hoeven denken.
Branle de Noirmoutier
14.00 tot 16.00
Theaterzaal
Geen inschrijving nodig
Docent: Saskia Sportel en Arthur Abeille
Deze voorheen obscure collectieve dans, ooit afkomstig van het eiland Noirmoutier (Vendee, Poitou, Frankrijk), is de afgelopen 10-12 jaar erg populair geworden. Je herkent hem misschien wel: twee rijen die elkaar lijken na te jagen, heen en weer. In deze workshop, gegeven door Saskia en Arthur, ontdekken we bewegingen en passen die onze rijen laten dansen alsof het niemand wat aan gaat. Hoe zit het met de armen die omhoog gaan? Wie hopt er op de hop-stap? Welke rij houdt het het langste vol, die van jou of die van mij? Iedereen is welkom om mee te dansen, maar voor beginners gaat het misschien te snel. Vooral geschikt voor iedereen die deze dans al eerder op een bal heeft gezien of gedanst en er graag meer over wil leren. Spoiler: de groove, passen en armbewegingen die je op bals ziet, zijn waarschijnlijk anders dan wat je hier zult leren…
Introductie in balfolk
16.45 tot 17.45
Open Podium
Geen inschrijving nodig
Docent: Louise en Marco
Ben je nieuw in de balfolk, is het al een poosje geleden of vind je het gewoon fijn om de pasjes wat te herhalen en zo wat op te warmen voor het bal? Dan is de introductieworkshop balfolk een goede keuze voor jou. De workshop wordt gegeven door Louise en Marco. Inschrijven voor deze workshop is niet nodig.
Zaterdag
World of floorcraft
11.30 tot 13.30
Theaterzaal
Geen inschrijving nodig
Docent: Rafael Correa Prieto en Nele de Beck
Doe mee en leer de kunst van het sierlijk manoeuvreren door drukke dansvloeren. Je begint aan een queeste waarin je de gedetailleerde stappen leert om te voorkomen dat je op tenen staat – die van jou of van iemand anders. Accepteer missies speciaal ontworpen om vaardigheden aan te leren waarmee je noodsituaties met finesse aanpakt en weet wanneer je ontwijkingsmanoeuvres moet uitvoeren. Benut de kracht van je innerlijke magie om te dansen alsof je grenzeloze ruimte hebt, zelfs midden in een volle zaal. Werk samen en level up met mede-enthousiastelingen om samen uitdagingen te overwinnen – en misschien ontdek je wel het geheim hoe je de gevreesde maalstroom van chaos vermijdt. Treed behoedzaam binnen, maar ook met open armen; alle gepassioneerde dansers zijn welkom. Dresscode: eenvoud spant de kroon, want er zal een overvloed aan dans zijn.
Nederlandse dansen
11.30 tot 13.30
Open podium
Geen inschrijving nodig
Docent: Anita van Brunschot
Balfolk is fantastisch, maar er is meer! Tijdens CaDansa in Nederland krijg je de mogelijkheid enkele Nederlandse dansen aan je repertoire toe te voegen. Nederlandse dansen zijn vooral figuurdansen, variërend van simpel tot uitdagend, met prachtige melodieën. En we dansen op live muziek door Wouter Kuyper (trekzak), dus alleen dat is al de moeite waard. Iedereen is welkom in deze workshop van Anita en Wim. De stappen zijn niet moeilijk, maar om de choreografieën te onthouden wordt je geheugen wel wat uitgedaagd. Let op: de workshop wordt gegeven in het Nederlands, met Engels als tweede taal.
Chacarera/Zuid-Amerikaanse folk
11.30 tot 13.30
Gymzaal (Mr. Z. ter Steghestraat 3, Steenwijk (600m afstand)
Geen inschrijving nodig
Docent: Bart Boskaljon
De Chacarera is een Argentijnse volksdans die lijkt op een combinatie van bourrées maar dan met een goede scheut Latin erbij. De basis is relatief eenvoudig en in deze workshop leer je genoeg om de Chacarera te kunnen dansen. We gaan niet alleen met de basispassen aan de slag maar ook met het gevoel en de emoties die bij de dans horen. We luisteren samen naar de ritmes van de Chacarera en vormen stukje voor stukje de dans. Plezier is een belangrijk element in de Chacarera! Hoewel de Chacarera traditioneel in paren (man + vrouw) gedanst wordt, heb je voor deze workshop geen partner nodig. Danservaring is ook niet vereist.
Bourrée Berry
14.00 tot 16.00
Open Podium
Geen inschrijving nodig
Docent: Saskia Sportel en Arthur Abeille
Het is tijd voor bourrée! We kijken ernaar uit om de speelmogelijkheden te verkennen in wat wij bourrée de Berry noemen. Deze workshop is geweldig voor degenen die graag deze bourrées dansen en wat technische vaardigheden kunnen gebruiken: soepel dansen, plezier hebben bij het improviseren en groepsbourrées ontdekken. In deze workshop zullen we wat tijd besteden aan de passen en enkele sleutelelementen waaruit de bewegingen bestaan: de muziek, lichaamsoriëntatie en lichaamspositie in de ruimte. Als bonus leer je twee gechoreografeerde groepsbourrées, in kwartet en in rijen, die al deze elementen in zich hebben. Vervolgens zullen we de bewegingen isoleren en ze inzetten als onze improvisatie-vaardigheden met slechts één partner tegenover ons (‘zoals gewoonlijk’). Deze workshop van Saskia en Arthur is voor degenen die al eerder bourrée hebben gedanst (een aantal keer?). Je hebt het enthousiasme, dus nu is het een goed moment om je moves bij te poetsen en wat pit te geven. Meest geschikt voor wie zich thuis voelt bij ‘(semi-)beginner’ of ‘intermediate’, maar iedereen is welkom. Overigens…. deze bourrées worden vaak “bourrée in 2 tijden” genoemd, maar wist je dat ze muzikaal ook in 3 kunnen?
Muzikaliteit voor dansers
14.00 tot 16.00
Gymzaal (Mr. Z. ter Steghestraat 3, Steenwijk (600m afstand)
Geen inschrijving nodig
Docent: Koen Dhondt
De prachtige muziek van bijvoorbeeld Naragonia zit vol kleine schatten waar we als danser gebruik van kunnen maken. Benieuwd naar muzikale verschijnselen die veel voorkomen in folk-melodieën? En klaar om de impact ervan op je dans te ontdekken? Niet bang om te (leren) improviseren op muziek? Doe dan mee met deze workshop! Geen muzikale kennis vereist. We gaan aan de slag met info & tips over het begrijpen van folkmuziek: structuur, ritmes, dansen, stijlen, improvisaties, verschillen. Verder nog luisteroefeningen en variaties in samenhang met de muziek van Naragonia, gecombineerd met hoe je tijdens de dans je eigen variaties kunt improviseren verbonden met de muziek.
Swiss dance 'Aachoo'
16.00 - 16.15
Balletzaal
Geen inschrijving nodig
Docent: L'Air Inconnu
Een micro-workshop, om zo de Zwitserse dans genaamd ‘Aachoo’ te leren. Het zijn 15 minuutjes van euforie, lol en verbinding. De workshop wordt gegeven door L’Air Inconnu, die deze zaterdag zullen optreden.
Muziek
Vrijdag
Zingen en dansen vanuit de dans
11.30 tot 13.30
Theaterzaal
Geen inschrijving nodig
Docent: Marion Blanchard (Les conteuses de pas)
Zingen om te dansen en dansen om te zingen: deze combinatie samen brengt extra verdieping. We zullen verkennen hoe de dans geleid kan worden, terwijl je er zelf onderdeel van bent. Voornamelijk gecombineerd met ronde- en groepsdansen uit verschillende regio’s in Frankrijk. Hoe geef je energie aan de dans, hoe zorg je ervoor dat je niet uitgeput raakt, hoe laat je dansers je antwoorden in de zang? Deze workshop wordt gegeven door Les Conteuses de Pas, een van de bands die ook komt optreden.
Introductie trekzak
11.30 tot 13.30
Muziekzaal 'Otter'
Inschrijving nodig
Docent: Wouter Kuyper
Altijd al eens trekzak willen uitproberen? Nieuwsgierig hoe zo’n instrument nou precies werkt? Of je eerste stappen al gezet, en je wilt graag wat verder komen? Kom dan naar deze introductieworkshop gegeven door Wouter Kuyper. Een van de meest voorkomende instrumenten in Balfolk is de trekzak (ook wel diatonische accordeon). De basis van dit instrument is vrij eenvoudig, vergeleken met de jaren van oefenen die nodig zijn om viool of doedelzak te kunnen spelen en een mooi geluid te produceren. Bij de diatonische accordeon hoef je alleen maar op de juiste knop te drukken en de balg in te drukken of te trekken. Natuurlijk is het ingewikkelder dan dat om echt mooie muziek te maken, maar je kunt de basis in slechts een paar uur leren! Wouter zal je wat muziek laten spelen op dit instrument. Hij legt de basis uit en geeft je voldoende gelegenheid om te oefenen en vragen te stellen. Qua niveau is iedereen welkom. Als je al een trekzak hebt: fijn, neem hem mee! Heb je er geen? Geen probleem! We zullen voor extra instrumenten zorgen. Als je al een trekzak hebt: fijn, neem hem mee! Heb je er geen? Geen probleem! We zullen voor extra instrumenten zorgen.
Introductie doedelzak
11.30 tot 13.30
Muziekzaal 'Vos'
Inschrijving nodig
Docent: Menno Wester
Heb je altijd al eens doedelzak willen spelen? In deze workshop gaan we dit instrument ontdekken. Maar bovenal gaan we zelf op een doedelzak spelen! Samen gaan we een eerste melodie proberen en het instrument ontdekken, waarbij steeds het speelplezier voorop staat. We gaan ons verdiepen in de doedelzakken zoals die bespeeld worden in Frankrijk, Vlaanderen en de Lage Landen. Dit zijn de instrumenten die ook op de schilderijen van Jan Steen of Pieter Brueghel staan. Je hoeft geen instrument mee te nemen: die worden verzorgd door Stichting Draailier & Doedelzak. We hebben geen Schotse of Ierse doedelzakken bij ons. Deze workshop is bedoeld voor eenieder die zich twee uur met plezier wil inzetten en geïnteresseerd is in deze instrumenten uit de Lage Landen. Speelervaring of muziekkennis is niet vereist, alleen wat enthousiasme en durf. Deze workshop wordt verzorgd door stichting Draailier en Doedelzak.
Introductie draailier
14.00 tot 16.00
Muziekzaal 'Vos'
Inschrijving nodig
Docent: Draailier en Doedelzak
Heb je altijd al eens draailier willen spelen? Tijdens CaDansa gaan we in deze workshop dit instrument ontdekken. Maar bovenal gaan we zelf op een draailier spelen! Aan de hand van een eenvoudige, maar mooie melodie zullen we de eerste stappen op het pad van de draailier maken. Een instrument is niet nodig, die nemen wij mee. Deze workshop is bedoeld voor ieder die zich twee uur met plezier wil inzetten en geïnteresseerd is in deze instrumenten. Speelervaring of muziekkennis is niet vereist, alleen wat enthousiasme en durf.
Er is ruimte voor maximaal 6-8 deelnemers. Leen-instrumenten worden gratis verzorgd door
Stichting Draailier en Doedelzak
Alle instrumenten folk
14.00 tot 16.00
Muziekzaal 'Otter'
Inschrijving nodig
Docent: Elke De Meester (Broes)
Ben je niet alleen gek van dansen op en luisteren naar folkmuziek, maar vind je het ook onwijs leuk om zelf muziek te maken? Goed nieuws! Kom dan meedoen aan deze workshop folksamenspel. Elke De Meester, accordeoniste bij Broes, leert jullie een of meerdere van haar favoriete folktunes aan, die we dan samen arrangeren en als een echte CaDansaBand kunnen spelen op het einde! Een goede basiskennis van je instrument is vereist en ervaring met spelen op gehoor (dus zonder bladmuziek) is ook een must. Let op: voor deze workshop moet je je vooraf inschrijven.
Zaterdag
Samenspel: Ierse pub sessie
11.30 tot 13.30
Muziekzaal 'Otter'
Inschrijving nodig
Docent: Erik de Jong
Tijdens deze workshop komen verschillende eigenschappen van een Ierse pubsessie naar voren. We richten ons hier op het puur instrumentale onderdeel van de sessie: de tunes. Een beetje achtergrond komt voorbij, zoals: wat is een Ierse pubsessie en wat gebeurt er precies? Wat is er leuk aan? Wat is de etiquette bij een (gemiddelde) Ierse sessie? Hoe bereid je je zelf het beste voor? Enzovoorts. Maar we zijn er natuurlijk niet om te praten, maar om muziek te maken! Dus dat gaan we uiteraard vooral doen. We kijken naar de verschillende soorten tunes die je tegen kunt komen op een Ierse sessie. De meest voorkomende zijn de jigs en reels, maar er zijn nog veel meer soorten, die verschillen in maatsoort en tempo. Niet alle Ierse muziek is zomaar makkelijk in één keer mee te spelen, daarom mailt de docent, Erik de Jong, je van tevoren wat bladmuziek, zodat je (als je dat wil) er alvast even naar kunt kijken. We zullen niet meteen de moeilijkste tunes onder handen nemen natuurlijk, maar wel zoveel mogelijk verschillende, zodat er veel afwisseling in zit. De workshop is bedoeld voor instrumentalisten die (redelijk) goed de weg weten op hun instrument*. Zowel melodie-instrumenten als begeleidingsinstrumenten (zoals percussie en akkoord-instrumenten) kunnen meedoen. Ierse muziek wordt vaak vlot gespeeld, maar we zullen het tempo langzaam opbouwen. * In principe kunnen alle melodie-instrumenten meedoen, alleen moet je er rekening mee houden dat als je een bes-instrument bespeelt (zoals een klarinet), je met veel kruisen zult moeten spelen. Let op: voor deze workshop moet je je vooraf inschrijven.
Zang en dans van buiten de dans
11.30 tot 13.30
Balletzaal
Geen inschrijving nodig
Docent: Marion Blanchard (Les conteuses de pas)
We zullen verkennen hoe we een gezongen dans kunnen leiden, zonder zelf mee te dansen. Met verschillende balfolk dansen waarbij je niet kunt zingen tijdens het dansen, zoals de dansen die te vermoeiend zijn, of de koppeldansen. Hoe geef je goed ritme aan en hoe behoud je dat tijdens het dansen, hoe geef je de juiste impulsen op de juiste tijden? Deze workshop wordt gegeven door Les Conteuses de Pas, een van de bands die deze dag ook komt optreden.
Introductie draailier
11.30 tot 13.30
Muzieklokaal 'Vos'
Inschrijving nodig
Docent: Draailier en Doedelzak
Heb je altijd al eens draailier willen spelen? Tijdens CaDansa gaan we in deze workshop dit instrument ontdekken. Maar bovenal gaan we zelf op een draailier spelen! Aan de hand van een eenvoudige, maar mooie melodie zullen we de eerste stappen op het pad van de draailier maken. Een instrument is niet nodig, die nemen wij mee. Deze workshop is bedoeld voor ieder die zich twee uur met plezier wil inzetten en geïnteresseerd is in deze instrumenten. Speelervaring of muziekkennis is niet vereist, alleen wat enthousiasme en durf.
Er is ruimte voor maximaal 6-8 deelnemers. Leen-instrumenten worden gratis verzorgd door
Stichting Draailier en Doedelzak
Introductie doedelzak
14.00 tot 16.00
Muziekzaal 'Vos'
Inschrijving nodig
Docent: Menno Wester
Heb je altijd al eens doedelzak willen spelen? In deze workshop gaan we dit instrument ontdekken. Maar bovenal gaan we zelf op een doedelzak spelen! Samen gaan we een eerste melodie proberen en het instrument ontdekken, waarbij steeds het speelplezier voorop staat. We gaan ons verdiepen in de doedelzakken zoals die bespeeld worden in Frankrijk, Vlaanderen en de Lage Landen. Dit zijn de instrumenten die ook op de schilderijen van Jan Steen of Pieter Brueghel staan. Je hoeft geen instrument mee te nemen: die worden verzorgd door Stichting Draailier & Doedelzak. We hebben geen Schotse of Ierse doedelzakken bij ons. Deze workshop is bedoeld voor eenieder die zich twee uur met plezier wil inzetten en geïnteresseerd is in deze instrumenten uit de Lage Landen. Speelervaring of muziekkennis is niet vereist, alleen wat enthousiasme en durf. Deze workshop wordt verzorgd door stichting Draailier en Doedelzak.
Introductie trekzak
14.00 tot 16.00
Muzieklokaal 'Otter'
Inschrijving nodig
Docent: Wouter Kuyper
Altijd al eens trekzak willen uitproberen? Nieuwsgierig hoe zo’n instrument nou precies werkt? Of je eerste stappen al gezet, en je wilt graag wat verder komen? Kom dan naar deze introductieworkshop gegeven door Wouter Kuyper. Qua niveau is iedereen welkom. Als je al een trekzak hebt: fijn, neem hem mee! Heb je er geen? Geen probleem! We zullen voor extra instrumenten zorgen.
Overig
Boottocht Weerribben
Vrijdag en zaterdag
12.30 tot 14.30
Inschrijving nodig
Zijn je voeten te moe om te dansen? Dan kun je tijdens een boottocht door nationaal park ‘De Wieden’ ontspannen en genieten van de bijzondere uitzichten in dit unieke waterlandschap. Je ziet de geschiedenis van het gebied terug in de huizen van de turfstekers, de tjasker molentjes en… waarom staat daar een kerktoren in het water? In het park leven ook veel verschillende vogels, vlinders, en andere dieren. Als je veel geluk hebt, zie je misschien zelfs een otter! De schipper neemt jullie graag mee naar de mooiste plekjes in Nationaal Park Weerribben – Wieden, een van de grootste laagveengebieden van Europa. De schipper vertelt onderweg over de bijzondere historie én over het rijke planten- en dierenleven.
Belangrijk:
- Voor deze workshop moet je je vooraf inschrijven. Er kunnen 24 mensen op 1 boot.
- Eigen bijdrage voor de boottocht is 2 festivalmuntjes ( 5,60 euro), om ons te helpen de kosten van de boot en gids te dekken. Lever de muntjes vooraf in bij de Infostand op het festival om je toegangsbewijs voor de boot te krijgen.
- De boot vertrekt precies om 12.30 uur, dus wees op tijd. De tocht duurt zo’n twee uur.
- De boten zijn niet overdekt. Check tevoren het weerbericht: op het water is het kouder dan op het land. Breng genoeg warme kleding mee en houd in gedachten dat het kan regenen.
Je regelt je eigen vervoer naar bezoekerscentrum De Wieden (Beulakerpad 1, Sint Jansklooster). Er is een carpoollijst op het festival waar je
een lift kunt regelen.
GEANNULEERD: Haka
Zaterdag 14.00 tot 16.00
HELAAS IS DEZE WORKSHOP GEANNULEERD.
Wensen en verlangens
Zaterdag 14.00 tot 16.00
Theaterzaal
Docent: Bart-Jan Dokter
Geen inschrijving nodig
Een workshop over het voelen en uiten van je verlangens. Over het herkennen van je ja’s en je nee’s. Op een speelse manier onderzoeken we hoe we open kunnen zijn over onze wensen, en leren we manieren om te communiceren over toestemming en grenzen. We beginnen eerst met afstemmen op onszelf om vervolgens verbinding te maken met anderen. We oefenen met praten over je grenzen en ervaren hoe makkelijk connecties kunnen worden als je erop vertrouwt dat de ander daar duidelijk over is. De workshop is gericht op ervaring en bestaat uit een set verbindingsspelletjes en een stukje theorie. Leuk voor iedereen die op een authentieke manier met andere mensen wil verbinden. Aanraking kan een onderdeel zijn van de workshop. Je kunt altijd je eigen grenzen stellen en we respecteren ieders tempo. Iedereen is welkom om mee te doen!