Programma hoofdpodium 2023

Deze planning is onder voorbehoud van wijzigingen, de bands staan per dag in alfabetische volgorde vermeld. De exacte tijden van het programma worden later nog bekend gemaakt. 

Donderdag 26 oktober

 • tijd Balfolk introductie
 • tijd  Barbara Negra (Nl)
  Barbara Negra bestaat uit drie Nederlandse vrienden: Tom Haage (gitaar), Alrik Hiemstra (percussie) en Bart Boskaljon (diatonisch accordeon). Vergezeld door een lichte kater dromen zij van hun reizen door Frankrijk, Spanje, Argentinië en verder. Al zingend en spelend weten ze van alles een feestje te maken. Schudden maar met die billen! Swingende balfolk ter ere van Barbara!
  Tom Haage: gitaar
  Alrik Hiemstra: percussie
  Bart Boskaljon: diatonisch accordeon
 • tijd Bargainatt(Fr)
  Van eigen composities tot herinterpretaties van traditionele deuntjes: Bargainatt nodigt je uit om zijn universum te ontdekken, dat tegelijkertijd modern en authentiek is. De muzikanten halen hun inspiratie uit de dansen van verschillende Franse regio’s die voor hen belangrijk zijn, en proberen de subtiliteiten en tradities hiervan zo goed mogelijk te respecteren. Van de Auvergne naar Bretagne, via de Poitou en Gascogne, biedt Bargainatt je een reis met meerdere kleuren en invloeden, vol energie en frisheid.
  Camille Stimbre: viool en zang
  Youmi Bazoge: viool en zang
  Léon Olliver: diatonische accordeon en zang
  Noé Bazoge: cello en zang
 • tijd Two catch a raindrop (Nl)
  Zon? Regen? Dansen! Niek en Annelies voorspellen voor in de ochtend een druppelschijn-mazurka, hier en daar zonboog-bourrées en later stevige wervelwalsen. In het hele land accordeon en perioden met hobo, vanuit het zuiden vocale opklaringen, spetters klokkenspel en speelse interactie.
  Niek van Uden: accordeon
  Annelies van Uden-Luteijn: hobo

Vrijdag 27 oktober

 • tijd Broes(Be)
  Broes begon oorspronkelijk met Florian De Schepper op gitaar en Anouk Sanczuk op viool, in 2009. De groep breidde zich uit met Elke De Meester (chromatische accordeon) in 2012. Net vóór de corona pandemie kwamen jazz bass speler Zjef Van Steenbergen en allround percussionist Gielis Cautaers erbij, een perfecte toevoeging op de al bestaande basis. Het resulteerde in muzikaal vuurwerk op de planken, onvermijdelijk met vijf topmuzikanten. In hun muziek is een fijne mix te vinden van meditatieve en energieke muzikale golven, gecombineerd met Arabische, Ierse, Franse, Balkan en Afrikaanse invloeden.
  Florian De Schepper: gitaar
  Anouk Sanczuk: viool
  Elke De Meester: chromatisch accordeon
  Zjef Van Steenbergen: jazz bas
  Gielis Cautaers: percussie
 • tijd Les conteuses de pas(Fr)
  Al navigerend van Bretagne naar de Auvergne, van Normandië naar de Poitou, zo volgen Les Conteuses de Pas hun dansdromen. Of ze nu kiezen voor dansen die veel voorkomen in balfolk of voor minder gebruikelijke pasjes, de arrangementen zijn vastberaden persoonlijk, verweven met draden uit India of Afrika, of met een vleugje rock ‘n’ roll. Het doorlopende geluid van de draailier, de heldere tonen van de harp en de vocale harmonie stemmen op elkaar af en laten je de dansvloer op rennen, om te dansen op zowel traditionele als originele muziek.
  Marion Blanchard: zang
  Virgilia Gacoin: zang
  Clémence Moiron: harp en zang
  Lucien Pillot: draailier
 • tijd Monsieur Fruits(Fr)
  Monsieur Fruits is een gitaar en een stem. Een duet dat verandert in een trio als een
  ‘bucco-trombone’ zich bij de partij voegt. Op de grens tussen Georges Marley en Bob Brassens, tussen lichtheid en nonchalance, dwarrelende en dwalende akkoorden, over de grond glijden of in de lucht zweven. Het is als een reis door ruimte en tijd. De ruimte van wals en andere dans, de tijd van een lied dat we kennen en een ander dat we niet kennen. Monsieur Fruits’ muziek is gemaakt om naar te luisteren, om mee te zingen… en natuurlijk om te dansen.
  Monsieur Fruits: gitaar, zang en bucco-trombone
 • tijd Wouter en de Draak (Nl)
  Joris Alblas op gitaar en Wouter Kuyper op trekharmonica geven dansers vlinders in de buik. Met de in elkaar overvloeiende melodieën en ritmes komt een perfecte combinatie van de muzikaliteit en creativiteit van de twee muzikanten samen. Van betoverend intieme mazurka’s, fijne gavotte de montagnes en kost ar’choads tot swingende en energieke scottishes: ze kunnen het allemaal.
  Joris Alblas: gitaar
  Wouter Kuyper: trekharmonica

Zaterdag 28 oktober

 • tijd  Beat Bouet Trio(Fr)
  Kun je het je voorstellen? Een mix van Bretonse dans, Amerikaanse rap en raggamuffin gemixt met eigen, bijzondere teksten… wat een droom, nietwaar? De drie van Beat Bouet Trio maken het waar. De allereerste basis van deze band ontstond in de jaren ‘90, in de bus naar school. Daar waar de stoelen altijd bezet waren bij dezelfde drie lawaaiige, hiphop luisterende jongens die altijd kletsten over meiden, graffiti en hiphop. En niet alleen in het Frans, maar ook in hun eigen dialect: een mooie mix van Gallo, Frans en Engels. Het was bijna vanzelfsprekend dat zij drieën zich doorontwikkelden tot topmuzikanten. Zij mixen de muziek en zang geleerd van hun opa’s met de hiphopachtergrond van henzelf. B-Key is de accordeonspeler, T Burt de menselijke beat box en Faya Gur’s stem brengt dat alles samen tot een intergenerationeel samenspel van muziek.
  B-Key: accordeon
  T Burt: menselijke beatbox
  Faya Gur’: zang
 • tijd Diatocello (Fr)
  Diatocello is een instrumentaal duo dat voortkwam uit de ontmoeting tussen Amélie Dénarié, (Les Zéoles, Le Manège, Bodoq), een bekende diatonische accordeonist in de folkscene, en jazzcellist Mathieu Mitéran (METISMATIC, Serüven, Maa Julu). Meegevoerd door de wens om hun muzikale universums met elkaar te verweven, gaan beide artiesten in gesprek en vinden ze een perfecte combinatie van beheerste verkenningen en dansende energie. Een vriendschap die leidt tot een soepele en harmonieuze reis door een melodieus repertoire van muziekjes om op te dansen en naar te luisteren.
  Amélie Dénarié: diatonisch accordeon
  Mathieu Mitéran: cello
 • tijd L’air inconnu (Fr)
  L’Air Inconnu is een ervaren en creatief muzikaal trio, dat de traditionele dans en muziek van vandaag ten tonele brengt voor alle nieuwsgierige mensen – en planten of dieren – die het willen horen en zien en willen dansen! Hun composities en arrangementen van traditionele dansen zijn geïnspireerd door sterke emoties en ervaringen, opgedaan op bals en festivals. Het plezier van ontmoetingen, intieme poëzie, de kracht van geluid, de energie van lichamen in beweging, de collectiviteit van de dansvloer: alles komt samen bij L’Air Inconnu.
  Dani Velasco: viool en zang
  Sylvain Pool: guitaar, citer, chromatisch accordeon en zang
  Fabien Bucher: gitaar en mandoline
 • tijdLes Zeoles(Fr)
  Les Zéoles is een accordeonduo gevormd door Amélie Denarié op diatonic accordeon en Anne Guinot op chromatische accordeon. Een duo met minutieuze en piepkleine melodieën, bestaande uit bitterzoete composities, ondeugende deunen en teksten met arrangementen geïnspireerd op niet alleen de traditionele Franse en Europese muziek, maar ook met klassieke invloeden. Het bal staat altijd centraal in hun werk, maar hun liefde voor onderzoek, voor de juiste noot, voor hetgeen vlinders in de buik geeft en warmte uitstraalt als het eenmaal gevonden is… dat zorgt voor de mooiste muziek op de dansvloer.
  Amélie Denarié: diatonische accordeon
  Anne Guinot: chromatische accordeon
 • tijd Marie Paulette (Fr)
  Het Duo Marie Paulette uit Noord Frankrijk (Calais) speelt traditionele muziek, maar dan in een rock jasje. Dit knotsgekke duo overgiet hun muziek met wat elektrische gitaar, zang en geluidseffecten. Zij worden geïnspireerd door traditionele dansen en vormen die opnieuw en net even anders, naar een electrische en bijna cosmopolitische trance. Met diatonisch accordeon, elektrische gitaar en vocals (bege)leiden zij de dansers de vloer op.
  Vincent Evrard: gitaar, samples en zang
  Coline Ledoux: diatonische accordeon

Zondag 29 oktober

 • tijd Duo Decombel en Van Mierlo (Be)
  Maarten Decombel en Toon Van Mierlo zijn zeer gerespecteerde folkmuzikanten met een jarenlange passie voor nieuw gecomponeerde muziek. Naast een twintigjarige samenwerking in het internationaal befaamde Naragonia Quartet, zijn ze elk apart ook constant in trek geweest als onderdeel van noemenswaardige bands zoals MANdolinMAN, Novar, Snaarmaarwaar en Hot Griselda. Met deze bands speelden ze door heel Europa, Brazilië, China, Canada… Toen, in 2020, op het moment dat de wereld op slot moest vanwege een dolend virus, hadden ze eindelijk de tijd om samen aan een album te werken en hun nieuwe duo te beginnen. Deze twee virtuoze musici gaan de dialoog aan, op zoek naar schoonheid en de sprankelende verbinding van samenspelen.
  Maarten Decombel: gitaar
  Toon Van Mierlo: accordeon
 • tijd Itchy Fingers (Nl)
  Multi-instrumentalisten Erik de Jong en Tijn Berends speelden al enkele jaren samen muziek bij de sessies in O´Ceallaigh´s Pub in Groningen, toen zij begin 2012 besloten hun muzikale vaardigheden te bundelen in deze band op zakformaat. Ruim tien jaar later is de lol er nog lang niet af. Bij hun optredens op de podia van verschillende Nederlandse folkfestivals (Elfia, Archeon Midwinterfair, Keltfest, CaDansa), ceilidh-workshops, folkbals, luisterconcerten en uiteraard nog steeds regelmatig bij sessies, laten Erik en Tijn zien dat ze nog steeds enorm veel plezier beleven aan de muziek die zij samen maken. De verschillende cd-albums van het duo (een derde is in de maak) laten duidelijk horen dat de muzikale mogelijkheden nog lang niet uitgeput zijn, dus voorlopig blijft dit duo lekker doorspelen.
  Erik de Jong: accordeon, bodhran en tin-whistle
  Tijn Berends: gitaar, Ierse bouzouki, concertina, mondharmonica en zang
 • tijd Naragonia Quartet (Be)
  Het Naragonia Quartet is meer dan enkel een instrumentale uitbreiding van het bekende duo van Pascale Rubens en Toon van Mierlo, al actief in de balfolk sinds 2003. Met een heel eigen repertoire en eigen klank garandeert het Naragonia Quartet een avond vol prachtige muziek geknipt voor een bal. Maarten Decombel (mandola en gitaar) en Luc Pilartz (viool) creëren in combinatie met Toon Van Mierlo (onder andere uillean pipes, Franse doedelzak, klarinet, sopraansaxofoon en diatonisch accordeon) en Pascale Rubens (viool en diatonisch accordeon) een heel eigenzinnig en swingend universum waar het fijn vertoeven is.
  Maarten Decombel: mandola en gitaar
  Luc Pilartz: viool
  Toon Van Mierlo: uillean pipes, Franse doedelzak, klarinet, sopraansaxofoon en diatonisch accordeon
  Pascale Rubens: viool en diatonisch accordeon
 • tijd Afsluiting van het festival

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief