Programma Hoofdpodium 2022

Deze planning is onder voorbehoud van wijzigingen

Donderdag 20 oktober

 • 18.30 uur  Balfolk introductie in het open podium
 • 19.15 uur Exqueezit (Nl)
  Bert (bekend van o.a. EmBRUN, Elanor en Airboxes) en Erik (bekend van o.a. The Assasenachs, Itchy Fingers en de Gonnagles) leerden elkaar in 2006 kennen op de muziekstage Vliers op Texel, waar Bert aan Erik de fijne kneepjes van het Balfolk spelen liet zien. Toen in 2018, Bert vaker in Noord Nederland te vinden was, kwam hij Erik weer tegen in Irish Pub O’Ceallaigh in Groningen. Al gauw was duidelijk dat de mannen genoten van samenspelen. Hier ontstond dan ook het idee voor een optreden als duo op het 15-jarig jubileum van Balfolk in Café Wilhelmina in Eindhoven. Een half jaar later herhaalde dat zich nog een keer op de Elfia Haarzuilens 2019 en zo is Exqueezit ontstaan. Met een wederzijds respect voor elkaars muziekachtergrond en speelstijl (Erik meer Iers/Schots en Bert meer Balfolk), brengen Bert en Erik heerlijke Balfolk met zowel Frans/Vlaamse als Keltische invloeden. Of je nu danst of luistert, het is sowieso genieten.

  Bert Leemans: piano-accordeon
  Erik de Jong: chromatische knop-accordeon

 • 21.00 uur  Tref! (Be)
  Tref! is het samenkomen van Bruno Le Tron, Didier Laloy, Wim Claeys en Frédéric Malampré. Het is Vlaanderen en Wallonië verenigd in Belgische excellentie op het gebied van diatonische accordeon. Deze muzikale onderzoeksbibliotheek is al 10 jaar in de maak en heeft nog steeds niet zijn limieten bereikt. Deze virtuoze ambassadeurs van hun instrumenten hebben de wereld over gereisd, en gespeeld met de halve planeet. Tref! brengt ons traditionele ritmes in hun dialoog, jazzy harmonieën, soulvolle melodieën, rock grooves… Kortom, Tref! is unieke muziek welke, op het podium, altijd vergezeld wordt door een vleugje humor. Belgische stijl!

  Bruno Le Tron: diatonische accordeon
  Didier Laloy: diatonische accordeon
  Wim Claeys: diatonische accordeon
  Frédéric Malempré: percussie

 • 23.00 uur Laouen (Nl/Be)
  De wegen van Bert Leemans en Ies Muller kruisten elkaar al vaak in allerlei projecten, en het werd hoogste tijd voor een duo. Voila, hier is het! In een fijne dynamische melange vloeien Bretonse, Franse en Ierse melodieën, traditioneel en eigen werk, naadloos in elkaar over. De muziek van dit duo brengt je naar een andere wereld en nodigt meteen uit tot dansen.

  Bert Leemans: chromatische accordeon
  Ies Muller: houten dwarsfluiten, bombarde

Vrijdag 21 oktober

 • 18.00 uur Variomatic (Be)
  Welke muzikant ook in de bestuurdersstoel zit: Variomatic schakelt vloeiend van eigentijdse folk naar funky popmuziek. Of zoals je wilt: van stevige rock richting intiemere blues. Onderweg herken je ongetwijfeld een bekende tv-tune of een hit uit de oude doos. Maar vergis je niet: terwijl je gezellig achterin zit, zijn deze muzikanten zo strak op elkaar ingespeeld dat je je spontaan overgeeft aan hun natuurlijk drive.

  Koen Garriau(Living Roots): saxen
  Guus Herremans(Airboxes): accordeon
  Paul Garriau(Fluxus): draailier
  Dirk Verhegge(De Garre): elektrische & akoestische gitaar, banjo
  Koen Dewaele(Kadril): elektrische bas
  Stef Van Straelen(Yevgueni): drums

 • 20.00 uur Loogaroo (Be)
  Loogaroo is het nieuw project van twee ervaren folkmuzikanten. Pablo Golder kennen we ondermeer van I Fratelli Tarzanelli of Ekko en zorgt voor krachtige en verrassende melodieën. Florian de Schepper (duo de Schepper-Sanczuk, Broes) staat in voor de groovende, pompende ritmes. Loogaroo – niet te verwarren met het Frans voor weerwolf, loup-garou – is een mythisch wezen uit de Caraïben dat zich tot een lichtbal omtovert die de nacht verdrijft. Ook Loogaroo zal het licht doen schijnen over een mooie serie aan folkdansen.

  Pablo Golder: accordeon
  Florian de Schepper: gitaar

 • 22.30 uur Hialøsa (Se)
  Disruptieve traditionele muziek uit een land dat niet bestaat. Scania was de vredelievende buur van Denemarken en Zweden, bezet en gebrutaliseerd. De muziek van Hialøsa laat deze erfenis zien: intense violen in 3 octaven, hoge stemmen die rouwen om iets dat er misschien nooit was. Ze zingen woorden van vrijheid in Scaniaans, een taal die als bedreigd wordt beschouwd door UNESCO, maar nog steeds niet erkend wordt door Koninkrijk Zweden. Het concert gaat over leven, dood en dans.

  Alva Bosdottir: viool, zang
  Malte Zeberg: dubbele bas, zang
  Love Kjellsson: octaaf viool, zang

 • 01.00 uur Ti Duo (Fr)
  Ti Duo bestaat uit Alexandre Sallet (Beat Bouet Trio, DS band) en Antoine Morin (Toï-Toï, Trio Landreau-Morin). Deze twee muzikanten hebben Bretonse dansmuziek met zeer actuele geluiden ontwikkeld. Ti Duo is een vrolijke melange van dwarsfluit, diatonische accordeon en een krachtige ritmische fluit op de stomp box. Ze spelen op een manier die een reactie oproept bij het publiek, wat zorgt voor een interactieve ervaring.

  Alexandre Sallet: diatonische accordeon, zang, stomp box
  Antoine Morin: dwarsfluit

Zaterdag 22 oktober

 • 16.00 uur  Noiranomis (Fr/Be)
  Een stem, een accordeon. Een deun om op te dansen, zowel dromerig als speels, barstend van energie en warmte, met betrokkenheid en intensiteit.
  Één accordeon, één stem. Het is allemaal zo eenvoudig, toch zo vol met mogelijkheden: dus stap in en laat je door ons leiden.

  Simon Gielen: accordeon
  Marion Blanchard: zang

 • 18.00 uur Duo du Balcon (Fr)
  Duo du Balcon bestaat uit de broers Congrega, die al 12 jaar bestaan in de wereld van balfolk en traditionele muziek. Ze laten ons “funkttish” en “bluesurka” dansen in dit sprankelende gitaarproject. Ergens tussen Ierse geluiden en de geest van rock, gecombineerd met wat 90’s danskruiden, geaccentueerd door energieke riffs of ‘Floydiaanse’ passages. Dit kleine duo laat je een heel universum ontdekken via de dansvloer. Ga je met ons mee?

  Jérémie Congrega: gitaar
  Aurélien Congrega: bouzouki

 • 20.15 uur Trio Baladins (Fr)
  Trio Baladins is een prachtige combinatie van ruige baarden, subtiel verwarde haren, een hint van medeplichtige blikken, klappende snaren, vrijmoedig geplukte strijkstokken en vakkundig geschaafde stemmen. Ze zijn met 3, en dat is alles wat ze nodig hebben. De man van het bos met zijn hoed met veren, de trotse gipsy kerel, en, voor de zachte aanraking (en essentieel voor het balans van de band) een beetje pittige en gekrulde roodharige. Ze vonden hun weg in een landelijke circuslevensstijl, waardoor hun muziek en dansen hebben een hint van reizen, avonturen en broederschap. Om jullie verstokte dansvoeten (en harten) te bekoren hebben ze hun dansschoenen verruild voor hun geplukte strijkstokken en winderige accordeon.

  Bryan Bird: gitaar
  Julien Boé: accordeon, gitaar
  Elisa Moroldo-Fizet: viool, zang

 • 22.30 uur Fahrenheit (Fr)
  Fahrenheit verandert de vaardigheden van de 4 zangers/muzikanten in dansmuziek. De band onthult hun traditionele, elektronische en pop muziek invloeden uit heel Europa. Hiermee maken ze populaire dansvloeren in verschillende landen. Fahrenheits repertoire varieert van Alexandre Sallet’s hanter-dros, Remi Kestemans mazurkas, Simon McDonnells Ierse liedjes en Antoine Morins Bretonse Ridées. Veiligheidswaarschuwing: 96° F is de laagste temperatuur waarop de krachtmotoren starten en de dansers beginnen op te stijgen naar hun volle en levendige geluid… Geen veiligheidsgordels nodig!

  Alexandre Sallet: diatonische accordeon, stomp box, stem
  Antoine Morin: houten fluit, stem
  Simon McDonnell: gitaar, banjo, stem
  Remi Kesteman: cello, stem

 • 00.45 uur Mr. Folxlide (Cz)
  Mr. Folxlide is de ultime Euro-folk/blues crossover. Europese folk dansmuziek met het rauwe geluik van Amerikaanse sigarenkistgitaren. En ouderwetse blues & Americana aangepast voor het Europeese balfolk dansen. Mr. Folxlide is een eenmansband. Sigarenkistgitaren, simpele percussie en een looper. Rauw en beklijvend. Getest op balfolkfestivals over heel Europa, en nu is het tijd om Steenwijk te bezoeken!

  Mr. Folxlide: Cigar box, loopstation, stem

Zondag 23 oktober

 • 13.00 uur Wim te Groen (Nl)
  Wim te Groen kwam voor het eerst in contact met Balfolk rond 2010. De sterke connectie tussen muziek en dans/beweging sprak hem vanaf het begin aan. Het inspireerde Wim om zijn eerst Balfolkstuk te componeren in 2013. Wim zegt hierover: “Het opende een mooie nieuwe wereld voor me. De nieuwe ritmes en enorme vrijheid in bepaalde aspecten. Het gaf me veel inspiratie. Veel werken zijn gevolgd in de laatste jaren. Ik houd van zachte tonen, dissonanten, breekbare melodieën en dynamieken die passages naar een climax brengen. Ik houd ook van variaties in ritme, wat resulteerde in een Mazurka in 13, Mazurka/Scottish, hybride walzen in 8/5 en 5/11, a gavotte de l’aven/wals en zelfs een polka/wals/scottish!”

  Wim te Groen: piano

 • 14.45 uur DiaTon (De/Be)
  DiaTon is het resultaat van de fantastische ontmoeting tussen twee accordeon spelers. Johannes Uhlmann uit Saksen en Simon Gielen uit Liège/Lüttich. Beide zijn ze liefhebbers van Europese folkmuziek. Hun repertoire van diatonische accordeon heeft een brede variëteit en comprimeert zowel traditionele muziek als eigen composities. De muzikanten spelen dansmuziek voor zowel balfolk als concerten.

  Johannes Uhlmann: accordeon
  Simon Gielen: accordeon

 • 16.45 uur Bargainatt (Fr)
  Van composities tot traditionele deunen, Bargainatt nodigt je uit om hun universum te verkennen, zowel modern als authentiek. De muzikanten halen hun inspiratie uit de dansen uit verschillende regio’s in Frankrijk die van betekenis zijn voor ze. Ze doen hun best om de subtiliteiten en tradities van de regio’s te respecteren. Van Auvergne naar Bretagne, via Poitou en Gascogne, Bargainatt biedt je een reis met veel kleuren en invloeden aan, vol energie!

  Camille Simbre: viool, zang
  Youmi Bazoge: viool, zang
  Léon Ollivier: diatonische accordeon, zang
  Noé Bazoge: cello, zang

 • 18.30 uur Afsluiting van het festival

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief